Keramisch Tegeltableau Ger van Iersel

Keramisch Tegeltableau van Ger van Iersel krijgt tweede leven

Het indrukwekkende Keramische Tegeltableau – ooit de blikvanger in de entree van de Daniël den Hoed Kliniek in Rotterdam - is behouden. Dit kunstwerk, deels van glans en kleur voorzien door het gebruik van bladgoud, werd begin jaren zestig van de twintigste eeuw vervaardigd door beeldend kunstenaar Ger van Iersel. Het dreigde samen met de rest van het gebouw tijdens de sloop als puin te worden afgevoerd maar Werkgroep Monumentale Kunst van Erfgoedvereniging Bond Heemschut wist dat uiteindelijk, na jarenlange onderhandeling met de kunstcommissie van het Erasmus MC, te voorkomen.

De 15 m2 grote reliëf wand, bestaande uit 215 elementen, werd destijds stevig verankerd in een brandscheidende muur, opgetrokken uit betonklinkers. Daardoor werd het voor Arno van Sabben een niet geringe uitdaging om het kunstwerk zonder schade te verwijderen. In zeven dagen tijd werd de achterliggende wand steen voor steen afgebroken, zodat de onderdelen van het tegeltableau met speciale diamantzagen konden worden vrijgemaakt.

De genummerde elementen worden momenteel door Van Sabben bewerkt om op een nader te bepalen tijdstip weer bijeen gevoegd te kunnen worden tot het oorspronkelijke kunstwerk. De WMK van Erfgoedvereniging Bond Heemschut heeft al een nieuwe plek gevonden. Ergens in het monumentale vroegere Zuiderziekenhuis, dat een geheel nieuwe functie krijgt in de nieuwbouwwijk Zuiderhof in Rotterdam, zal de wand weer schitteren.