Ketelhuisplein Eindhoven

Het uit 1963 daterend mozaïek van Gé Verhulst dat jarenlang de gevel sierde van het Van der Puttlyceum in Eindhoven staat voor Vorming, Creatie en Verkoopkunde. Het werd in 2018 gered van de sloophamer om vervolgens bewaard te blijven in opdracht van de Werkgroep Monumentale Kunst van de Erfgoedvereniging Bond Heemschut. Die maakte zich hard om de financiën via subsidieverleners bij elkaar te krijgen om het kunstwerk te herstellen en te herplaatsen. Na jarenlange opslag is dat uiteindelijk gelukt en werd het mozaïek gerestaureerd door Arno van Sabben, specialist in restauratie en herplaatsing van antieke en historische tegelwerken en mozaïeken.
Het uit vijf delen bestaande kunstwerk werd door Van Sabben met speciale apparatuur uit de gevel van het Van der Puttlyceum verwijderd en later naar zijn werkplaats in Oud-Beijerland vervoerd. Daar volgde een drie maanden durend restauratie traject dat gezien de omvang en het gewicht van het mozaïek, variërend van 500 tot 1.500 kilo, nogal wat inventiviteit vergde.
Op 17 december 2020 werden de delen met speciaal industrieel transport terug naar Eindhoven vervoerd om met een kraan op grote hoogte aan de gevel van het Ketelhuis aan het Ketelhuisplein te worden bevestigd. De acht uur durende operatie werd met de grootst mogelijke zorgvuldigheid uitgevoerd om de loodzware segmenten met uiterste precisie in de vooraf in de muur aangebrachte, muurvast chemisch verankerde beugels te kunnen plaatsen.
Het resultaat getuigt van een indrukwekkend staaltje vakmanschap waardoor het mozaïek een prachtige, in het oog springende nieuwe plek heeft gekregen en een stukje unieke historie van Eindhoven is behouden.